Crosskart

Crosskart on suosittu laji lähes kaikissa Pohjoismaissa. Norjassa ja Ruotsissa ajettu crosskarteilla kilpaa 80-luvulta lähtien.

Laji on noussut nopeasti varsinkin 2000-luvun aikana todella suosituksi luokaksi. Crosskarttia ajetaan NEZ tasoa myöten (Pohjois-Euroopan mestaruus), ja myös Baltian maat ovat tulleet mukaan NEZ- sarjaan.

Crosskartin on tarkoituksena toimia ponnistuslautana nuorille kuljettajille, jotka haluavat ajaa kilpaa asfaltilla/soralla/jäällä/lumella rallityyliin. Tämä luokka takaa nuoremmillekin kuljettajille mahdollisuuden ajaa kilpaa eri pintamateriaaleilla vauhdikkaasti, mutta turvallisesti.

Laji on periaatteessa kartingia vastaava, mutta kehittää kuljettajaa rallicross ominaisuuksiensa puolesta sora/jää/lumi- ja rallipuolelle. Autolla voi ajaa sekä kesällä että talvella, soralla, asfaltilla, lumella ja jäällä. Auto on kaikin puolin edullinen ja helppo tapa aloittaa rallicrossin ajaminen jo nuorena. Lisäksi sillä on useita muita käyttömahdollisuuksia. Crosskartit rantautuivat kilpaluokaksi Suomeen kaudelle 2012.

Suomessa kilpaillaan crosskarteilla talvella FinRX -sprint tyyppisessä talvisarjassa ja FinRX – kesäsarjassa rallicross tyyppisessä sarjassa.