Karting

Karting on autourheilun suurin nuorisolaji, jossa tehdään perusharjoittelu koko myöhempää autourheilu uraa varten. Toisaalta karting on myös aitoa kilpaurheilua, jossa voi rakentaa omaa autourheilijan uraa iästä riippumatta. Kartingissa ajatetaan FIA:n maailmanmestaruudesta, ja tämä antaakin laajat mahdollisuudet kehittää ja luoda uraa lajin sisällä.

Karting on tapahtumarikas, nopeatempoinen ja haastava laji joka tekee siitä myös erittäin mielenkiintoisen seurattavan katsojille. Ulkoratojen kilpailuissa keskituntinopeudet nousevat usein yli 70 kilometriin tunnissa huippunopeuksien ollessa jopa 140km/h tasoa.

Helpoiten lajin pariin pääsee osallistumalla paikallisen autourheiluseuran järjestämään karting-ajokoulutukseen, jossa opetellaan sääntöjä ja harjoitellaan ohjatusti ajamista.
Karting-auton ajamisen voi aloittaa jo hyvin nuorena ja ensimmäiseen harrasteluokkaan (Cadett) pääsee jo 7-vuotiaana, kansallisiin kilpailuihin Mini- ja Raket-luokissa voi ottaa osaa sinä vuonna kun täyttää 10 vuotta. Lajin kansainvälisiin Mini-luokkiin pääsevät 13-vuotiaat ja sitä vanhemmat kuljettajat. Pojat ja tytöt ajavat kartingissa samoissa luokissa ja kilpailuissa. Alkuun päästäkseen pitää hankkia harrastajalisenssi ja alle 16-vuotiaalla kilpailijalla pitää olla vähintään 18 vuotta täyttänyt huoltaja, jolla tulee olla huoltajalisenssi.

Myös varttuneemmille kilpailuhenkisille ja vauhdinnälkäisille karting tarjoaa monia aikuisharrastemahdollisuuksia esimerkiksi aikuisharrastajien joukkuekilpailujen muodossa.
Kartingin ulkoratoja Suomessa on yli 50 kappaletta, joiden lisäksi ensimetrit voi käydä ottamassa vaikkapa sisäkarting-halleissa, joita on ympäri Suomea.

Lähes kaikki formulakuljettajamme sekä monet muidenkin lajien kuljettajat ovat aloittaneet uransa juuri tästä lajista. Muun muassa Toni Vilander ja Kimi Räikkönen ovat aloittaneet kartingista ja he ajavat edelleenkin välillä karting-autolla harrastuksena ja harjoituksena. Laji pitää sisällään ammattilaisuuden sekä harrastustoiminnan niin aikuisille kuin lapsillekin.
Seuramme pitää ohjattuja kerhoiltoja keskiviikkoiltaisin Pesämäen kartingradalla Honkajoella. Meillä on kahdeksan omaa autoa jotka sopivat 6-12 vuotialle.

https://www.kartingliitto.com/yhdistys/karting-aloita-nyt