Ralli

Ralli on suomalaisten kansallislaji. Arvovoittoja ja maailmanmestaruuksia on lajissa kertynyt jo kymmenien vuosien ajalta. Myös kilpailujen järjestäjäpuolella suomalaisten osaaminen on huomioitu, sillä maassamme järjestetään sekä EM- että MM-tason rallikilpailuja.

Rallikilpailu koostuu matkaosuuksista ja erikoiskokeista. Matkaosuuksilla noudatetaan yleisiä liikennesääntöjä ja ne tulee selvittää annetun aikataulun puitteissa. Matkaosuuksien välillä ajetaan muulta liikenteeltä suljettuja erikoiskokeita, joilla pyritään mahdollisimman nopeaan ajosuoritukseen. Erikoiskokeilla saavutettujen aikojen summasta muodostuu kilpailijan tulos, jolla ratkaistaan hänen sijoituksensa kilpailussa eli pienimmän yhteisajan saanut voittaa. Kilpailijat lähtevät erikoiskokeille minuutin välein.

Rallikilpailuja järjestetään vuosittain hieman yli viisikymmentä. Kilpailujen reitit ovat yleensä kokonaispituudeltaan 50-250 km ja erikoiskokeita niissä on 3-10 kpl, pituudeltaan yhteensä 20-100 km.

SM-tasolla ajetaan sekä yleisessä Ralli SM -sarjassa, että nuorten Ralli-SM sarjassa, johon osallistuvat enintään 27-vuotiaat kuljettajat.
Valtaosan rallikilpailuista muodostavat kansalliset rallit sekä lyhyemmät aluerallit, joihin osallistuvat suuret harrastajamassat. Mm. F-cup on laajan harrastajajoukon sarja, jossa autot ovat F-ryhmän kalustoa.

Kilpailijan uraputki alkaa 18-vuotiaana B-junioritasolta sen jälkeen kun auton ajokortti on hankittu ja rallitutkinto suoritettu. Kokemuksen ja tulosten parantuessa kuljettaja siirtyy A-junioreihin määrätyn pistelaskuperusteen mukaan. Menestyminen A-junioreissa tuo mukanaan nousun yleiseen luokkaan ja sitäkautta mahdollisuuden siirtyä myös kansainvälisille kilpakentille.