Jokamiesluokka

Jokamiehenluokka eli Jokkis on autourheiluharrastajan peruslaji. Sen perusideana on edullinen kalusto, joka kiertää kuljettajalta toiselle eri kilpailuissa. Auton hinta on vakio 1400 euroa. Jokainen kuljettaja ilmoittautuessaan kilpailuun sitoutuu samalla myymään autonsa tuohon hintaan kilpailuun kuuluvan ostotarjousmenettelyn puitteissa.

Ostotarjouksen saavat tehdä kilpailuun osallistuvat kilpailijat sekä myös muut henkilöt, joilla on jokkikseen oikeuttava kilpailulisenssi ja JM-tutkinto. Kilpailut ajetaan usein reilun kilometrin pituisella maasto-, asfaltti- tai jääradalla. Kesällä käytetään normaaleja kesärenkaita, talvella piikkipyöriä. Lähtö “jokkiksessa” tapahtuu usean auton yhteislähtönä, jossa autoja on ryhmittynyt viivalle rinnakkain 6-8. Viivalta lähdetään liikkeelle lähettäjän lipun heilautuksella tai lähtövaloilla.

Jokkista ajetaan kolmessa eri luokassa: nuoret, naiset ja yleinen. Lisäksi voidaan ajaa erillisiä luokkia kuten etuveto/kardaani tai pappa luokka. Nuorten luokkaan voi osallistua 15-18- vuotiaat ja ennen sitä heidän on suoritettava JM-tutkinto. JM-tutkinto on kerrallaan voimassa 5 vuotta. Nuortenluokassa tytöt ja pojat ajavat yhdessä.

Naistenluokassa sekä yleisessä luokassa vaaditaan 18 vuoden ikä sekä auton ajokortti sekä lisäksi JM-tutkinto. Naiset voivat tietenkin osallistua halutessaan myös yleiseen luokkaan. Lisäksi tytöt voivat osallistua naisten luokkaan nuortenluokan tutkinnolla. Tällöin ei voi samassa kilpailussa ajaa nuorten luokassa.

Kaikissa luokissa kuljettajilta vaaditaan lisäksi kilpailulisenssi, joka sisältää kilpailijan tapaturmavakuutuksen. Kilpailulisenssin saamiseksi pitää olla jonkun autourheiluseuran jäsen.